www.blauwdruk033.nl

Op 16 februari 2014 opende de deuren van de tentoonstelling “Blueprint/Blauwdruk”. Het was de laatste tentoonstelling van KAdE in de kunsthal aan het Smallepad. Het was het eerste gezamenlijke project van de StadsGalerij, Haren Majesteit, BV de Gasten en de Observant, te gast bij Kunsthal KAdE.

StadsGalerij, Haren Majesteit, BV de Gasten en de Observant presenteren al sinds jaar en dag in kleine intieme exposities het werk van jonge, Amersfoortse kunstenaars. Voor hen geldt het adagium: “Uit het oog, maar niet uit het hart” en uit heel Nederland worden de jonge, Amersfoortse kunstenaars met hun werk teruggehaald naar de stad.

In 2015 geen wekendurende expositie, maar een marathon van 33 uur. Amersfoortse kunst, kunst van Amersfoorters, 33 uur non-stop in de Nieuwe Stad. Thijs Tomassen van de Amersfoortse Courant sprak met de organisatoren en schreef het volgende over Blauwdruk 2015:

Beloftevolle kunstenaars die 33 uur lang exposeren in De Nieuwe Stad: Blauwdruk is dit jaar een heuse kunstmarathon. De organisatie laat met de groepstentoonstelling op 17 en 18 oktober zien dat Amersfoort rijk is aan creatief talent. ,,En die vijver is nog lang niet leeg.”

Anderhalf jaar geleden, Kunsthal KAdE. Bij de opening van de expositie Blauwdruk is het druk. Heel druk. 1200 mensen willen met eigen ogen zien wie de Amersfoortse kunstenaars van de toekomst zijn. En zij die er niet bij zijn balen. De mensen die ze spreken zeggen: dit had je niet mogen missen.”

2016. De derde editie van Blauwdruk komt eraan. Wederom een kortdurende manifestatie van drie dagen. Blauwdruk in de 7e hemel. De kunstenaars met een Amersfoortse hartslag strijken neer op de 7e verdieping van het NH Amersfoort. Iedere kunstenaar zal een hotelkamer omtoveren tot zijn eigen paradijs.

De organisatoren vinden het van belang om de banden met de kunstenaars met een Amersfoortse hartslag ook op een langere termijn te onderhouden. Zo begint de scouting al bij scholieren die naar de kunstacademie gaan. Ook zij worden uitgenodigd om al een ‘preview’ te laten zien. Bij de Toekomst ziet u dus de kunstenaars die na verloop van tijd een volwaardige Blauwdrukdeelnemer kunnen gaan worden. De Toekomst. Scholieren hebben zich ingeschreven bij een kunstacademie; wie zijn toegelaten? Wat drijft hen, wat maken zij? Zijn zij de toekomst? Zien we hen terugkeren over vier jaar, in een nieuwe blauwdruk?