Anoek Nuyens: geef kunst tijd en vertrouwen
Anoek Nuyens: geef kunst tijd en vertrouwen
Geplaatst door Kunsten '92 op dinsdag 29 augustus 2017
ANOEK NUYENS
Als toneel de kunst is om de tijd even stil te zetten, een helder probleem bij een kleine verzameling mensen neer te leggen, en op die manier hun hersens een uurtje te laten knersen, dan is de voorstelling Hulp goed toneel. Over de vraag: wat is dat eigenlijk precies, helpen?
(De Theaterkrant, 15 mei 2015)
Uitnodiging Denksnack no. 13
MAANDAG 20 NOVEMBER 2017
20:00 uur
KAdECafé, Eemplein
Anoek Nuyens is theatermaker en schrijver. Ze werkt bij Frascati Theater in Amsterdam waar ze sociaal bewogen, documentair theater maakt. Het gesprek dat ze start, strekt zich uit over verschillende maatschappelijke domeinen en podia: van politiek tot wetenschap, van feit tot fictie, van theater tot krant en internet. Daarnaast schrijft ze o.a. als freelance correspondent voor De Correspondent. Op dit moment toert ze met haar nieuwste voorstelling Tenzij je een beter plan hebt door België en Nederland.
Anoek komt spreken over deze poging tot co-creatie en hoe de reis voor de goede doelen stichting Auxilium haar kijk op de rol van kunst in deze tijd heeft veranderd.
Vijftig jaar lang bestuurt de oudtante van Anoek de goede doelen stichting Auxilium (Latijn voor Hulp). Sinds de oprichting in de jaren zestig, worden met de stichting diverse kleinschalige medische projecten in Afrika financieel ondersteund, waaronder een ziekenhuisje in Kenia. Nu haar oudtante 97 is, vindt ze het tijd voor een nieuwe generatie en draagt ze de verantwoordelijkheid voor de stichting over aan Anoek. Maar welke koers is de juiste? En geloven we eigenlijk nog wel in ontwikkelingssamenwerking anno 2015?
Na een tournee langs theaters besluit Anoek de voorstelling en vragen ook voor te leggen aan Nederlandse en Keniase NGO’s, politieke partijen, kerkelijke gemeenschappen en goede doelen. De theaterzaal maakt plaats voor vergaderzalen, lobbyruimtes en koffietafels. Tijdens deze roadtrip door Nederland verzamelt ze voorstellen, suggesties en vergezichten die de basis vormen voor een collectief statement over de toekomst van ontwikkelingssamenwerking.
Maar lukt dat?